Папа Франциск изпрати до украинския народ писмо. Римският епископ изразява мъката

...
Папа Франциск изпрати до украинския народ писмо. Римският епископ изразява мъката
Коментари Харесай

Папата изпрати на украинския народ писмо

Папа Франциск изпрати до украинския народ писмо. 

Римският свещеник показва тъгата си за всички убити деца: " Във всяко от тях цялото човечество е победено ". Папата се обръща към дами, вдовици и жертви на принуждение, бойци, младежи, доброволци, свещеници: " В кръста на Исус през днешния ден виждам вас, които страдате от ужаса от тази експанзия ", съобщи през днешния ден.бг.

Пълният текст на папското писмо, публикуван от Ватикан нюз:

Скъпи братя и сестри украинци!

На вашата земя, в продължение на девет месеца, се отприщи неуместното безумство на войната. Във вашето небе кънти безспирно злокобният плач на детонации и притеснителният тон на сирените. Вашите градове са обсипвани с бомби, до момента в който дъжд от ракети предизвиква гибел, опустошение и болежка, апетит, жадност и мраз. Много хора трябваше да избягат от вашите улици, напускайки домовете и околните си. Покрай вашите огромни реки всеки ден текат реки от кръв и сълзи.

Искам да обединя сълзите си с вашите и да ви кажа, че няма ден, в който да не съм покрай вас и да не ви нося в сърцето и в молитвите си. Вашата болежка е моя болежка. В кръста на Исус през днешния ден виждам вас, които страдате от ужаса от тази експанзия. Да, кръстът, който измъчваше Господа, живее в мъченията, открити върху труповете, в всеобщите гробове открити в разнообразни градове, в тези и в доста други кървави облици, които са навлезли в душите ни, които надигат зов: за какво? Как могат хора да се отнасят по този начин с други хора?

В съзнанието ми се връщат доста трагични истории за които узнавам. Преди всичко на дребните: какъв брой деца са убити, ранени или осиротели, откъснати от майките си! Плача с вас за всяко дете, изгубило живота си заради тази война, като Кира в Одеса, като Лиза във Виница и като стотици други деца: във всяко от тях цялото човечество е победено. Сега те са в прегръдката на Бог, виждат вашите проблеми и се молят те да свършат. Но по какъв начин да не изпитваме тъга за тях и за всички тези, млади и остарели, които са били депортирани? Болката на украинските майки е неизмерима.

Мисля за вас, младежи, които, с цел да отбраните самоуверено родината си, трябваше да вземете оръжие, а не фантазиите, които сте хранили за бъдещето; Мисля за вас, съпруги, които сте изгубили съпрузите си и с прехапени устни продължавате безмълвно, с достолепие и увереност да се жертвате за децата си; за вас, възрастните, които по всевъзможен метод се пробвате да отбраните околните си; за вас баби и дядовци, които вместо кротичък залез бяхте хвърлени в тъмната нощ на войната; за вас, дами, претърпели принуждение и носещи тежък товар в сърцата си; за всички вас, засегнати тялом и духом. Мисля за вас и съм покрай вас с любов и удивление за това по какъв начин се изправяте пред такива сложни тествания.

Мисля за вас, доброволци, които отделяте всеки ден за хората; за вас, пастири на Божиите свети хора, които - постоянно изложени на огромен риск за вашата сигурност - сте останали покрай хората, носейки Божията разтуха и солидарността на братята, трансформирайки креативен общински места и манастири в места за банкет, облекчение и храна за хората в сложни условия. Мисля също за бежанците и вътрешно разселените хора, които се оказват надалеч от домовете си, доста от които са разрушени; мисля и се апелирам за управляващите: те имат задължението да ръководят страната в трагични времена и да вземат далновидни решения за мир и развиване на стопанската система по време на унищожаването на толкоз доста жизненоважни инфраструктури, в града и в провинцията.

Скъпи братя и сестри, в цялото това море от зло и болежка – деветдесет години след ужасния геноцид на Гладомора – изпитвам страхопочитание пред вашия жар. Въпреки голямата покруса, която претърпява, украинският народ в никакъв случай не е бил обезкуражен или зарязан на съжалението. Светът разпозна самоуверен и мощен народ, който страда и се моли, плаче и се бори, съпротивлява се и се надява: доблестен и страдалчески народ. Продължавам да съм покрай вас, със сърцето и с молитвите си, с човешка угриженост, с цел да се чувствате съпроводени, с цел да не свикнете с войната, с цел да не останете сами през днешния ден и най-много на следващия ден, когато може би ще пристигна изкушението да се не помнят вашите премеждия.

В тези месеци, в които суровият климат прави това, което преживявате, още по-драматично, бих желал обичта на Църквата, силата на молитвата, положителното, което толкоз доста братя и сестри от всички географски ширини ви желаят, да погалят лицата ви. След няколко седмици ще бъде Рождество Христово и страданието ще се усеща още повече. Но бих желал да се върна с вас във Витлеем, към тестването пред което Светото семейство трябваше да се изправи през онази нощ, която изглеждаше единствено студена и мрачна. Но светлината пристигна: не от хората, а от Бога; не от земята, а от небето.

Нека Неговата и наша майка Дева Мария бди над вас. На Нейното Непорочно Сърце, в единение с Епископите по света, посветих Църквата и човечеството, изключително вашата страна и Русия. На Нейното майчинско сърце представям вашите премеждия и вашите сълзи. На Нея, която „ донесе Бог в нашия свят “, както писа един популярен наследник на вашата земя, дано неуморно да се молим за по този начин жадувания подарък на мира, с увереността, че „ нищо не е невероятно за Бог “ (Лука 1:37). Нека Той извърши справедливите упования на сърцата ви, да излекува раните ви и да ви даде своята разтуха. Аз съм с вас, апелирам се за вас и ви апелирам да се молите за мен.

Господ да ви благослови и Богородица да ви пази.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР